drone

Tjuehundreogfemten – året som blei litt kort

drone
Up, up and above! Bjørnar viser driftsfolka hvordan man flyr

Et nytt år nærmer seg slutten. For oss i BetaTrondheim har det vært et år preget av endring. Som vanlig, og skulle da bare mangle dere er jo i beta, tenker du kanskje? Joda mye sånn endring også, men ikke bare det. Skal du jobbe annerledes, må du jobbe annerledes er et mantra for oss, og i år har vi vært nødt til å endre oss selv litt også. Det har vært tungt, litt kjedelig, interessant og nødvendig.

Bare så det er nevnt: Vi jobber ikke noe spesielt med sosiale medier lenger. Det er over i drift for lengst og kommunen har flinke folk som holder i rattet der, men det er jo mye annet gøy da!

I år har vi blant annet sett nærmere på droner, virtual reality, 3D, Youtube 360, task-management 2.0 og prosjektstyring 2.0, samskriving, deling, videomøter og chromedevicer. Det er fortsatt mye som blinker der ute. Noe nytt, noe i ny drakt.

Christian lærer
Christian lærer lærere om GAFE

Spesielt droner og samskrivingsverktøy har lagt beslag på mye tid i år. Jeg og Christian har vært tungt inne i prosjektet IKT i Trondheimsskolen og jobbet mye med GAFE og Chromebooks. Dette er nybrottsarbeid for Trondheim kommune og veldig gøy å være med på. Kontoene er klare, cirka 600 Chromebooks er ute i skolen og neste år starter det for alvor. Foreløpige tilbakemeldinger fra pilotene er helt overveldende. Dette blir bra! Siden vi ofte er litt teknisk fokuserte, er det viktig å poengtere at det er pedagogikken som styrer her, ikke IT eller verktøy. Og slik må det være! Vi endrer jo hverdagen for 20000 elever her.

Vi må også få trekke frem EVRY, SopraSteria og ATEA som har vært viktige bidragsytere i prosjektet. GAFE og ChromeOS  er nytt og ukjent også for våre leverandører, men de har bretta opp ermene og tatt utfordringene etter hvert. Det er ikke bare å skru på bryteren med så mange elever, ansatte og ikke minst skolebygg, men det ser ut som vi lander på riktig fot også denne gangen.

I tillegg til GAFE og Chromebooks må skolen ha nett som fungerer til alt og overalt. Her har Bjørnar vært primus motor (prosjektleder) for et nytt TK-nett som nå er rulla ut og skrudd på. Sammen med Oppvekstkontoret og EVRY har han fått dytta oss litt nærmere fremtida. Iallfall nettmessig.

Evalueringsmøte med skolefolk. Strålende tilbakemeldinger
Evalueringsmøte GAFE med skolefolk. Strålende tilbakemeldinger. Tre av fem menn er fremoverlent;)

Dronejobben fikk innovasjonsprisen i kommunen. Det skal Bjørnar få fortelle mer om i et eget blogginnlegg, men det er iallfall gøy å se at store tanker og små budsjetter fortsatt har noe for seg. Jobben fremover blir å få lagt opplæringsløp, få på plass sertifisering og få dronene i lufta slik at Trondheim Eiendom kan inspisere tak og nedløp uten klatreseler og lift.

innovasjonsprisen 2015
Brit Hassel fra Trondheim Eiendom mottar Innovasjonsprisen 2015
Cardboard
Cardboard er fortsatt gøy

Det er mange ekstremt flinke fagfolk og fagmiljøer i Trondheim kommune. Bortpå Kart og oppmåling for eksempel, der sitter de og lager 3D-modeller av byen vår, legger inn nye bygg og visualiserer fremtiden. Da Martin viste oss 3D-modellen så var det frysninger på ryggen hos enkelte. Til og med bladene på trærne svaiet, og Nidelva rant slik den skal gjøre. De ønsker seg et nytt grafikkort til jul sier de, så her blir det nok mer fremover. Vi prøver å lure dem med på å lage 360-video av det hele slik at vi kan få det ut på nett til allmenn forlystelse, også har vi kjempelyst å gi politikerne Cardboard når de skal bestemme hvor høyt som er for høyt. Eller tenk om fremtida gir oss mobile hololens-prosjektorer!? OMG!

Vi fikk også prøvd inspeksjon av trær
Vi fikk også prøvd inspeksjon av trær

Liv-Ingrid og Merete har også bidratt mye i BetaTrondheim i år.  Med daglig tilhold på henholdsvis Bystyresekretariatet og Trondheim Bydrift har de gitt oss nye briller å se hverdagen og utfordringene med. Bydrift har blant annet fått testet drone til inspeksjon av trær, og vi håper at vi i 2016 får tak i et 360-kamera og kan ta en ekskursjon til Geitfjellet i Bymarka. Bydrift  jobber fortsatt  med digitalisering i utedrifta. I år har de for eksempel jobbet med å legge gullappene på transportkontoret på Valøya, opp i skyen. Slik kan alle få oversikt samtidig som det er enklere å holde orden. Sjåførene kan hente informasjon om oppdraget fra nettbrettet som de har med seg ut. Der kvitterer de også ut når oppdraget er utført og laster opp vedlegg og kommentarer.

nettbrett i bil
Sjåfør med nettbrett. Bilen står i ro her altså.

Bystyresekretariatet har også mye spennende på trappene fremover og vi håper vi fortsatt får være med å dytte litt der. Før politiske møter går det noen epost for å si det sånn. Kanskje kan vi jobbe annerledes der også?

Også må vi ikke glemme prosjektmetodikkene! Vi ser nå på både prosjektveiviseren.no og samveis.no med betabrillene. Jeg og Christian har til og med fått være med på tjenestereise sammen med Velferdsteknologiprogrammet. Neste år skal vi jobbe videre med dem og folk på Digitalt Førstevalg for å se om vi kan understøtte metodikk med verktøy og smarte løsninger.

Helt til slutt: På IT har det skjedd mye i år, og 2016 blir ikke noe annerledes. Trondheim kommune er en levende organisme det er spennende å være en del av. Vi i BetaTrondheim håper vi får fortsette å pirke i sannheter, skru på duppeditter og stille de dumme/vanskelige spørsmålene også i 2016. Også håper vi 2016 blir litt lengre enn 2015. For det året i år, det blei for kort altså.

God jul og godt nyttår!

About Terje Vullum

Leder BetaTrondheim, IT-tjenesten
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/c/a/betatrondheim.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 comments on “Tjuehundreogfemten – året som blei litt kort

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ikke vær en robot *