rosafin

Jobbe annerledes. Ei reise i fire delar

 

Vi elsker dingser og nye digitale verktøy i BetaTrondheim. Vi koser oss når det kommer noe nytt vi kan kaste oss over og teste ut. Hvor i arbeidshverdagen og arbeidsflyten vår passer de nye verktøyene inn? Hvordan kan vi endre måten vi jobber på? Kan vi benytte det vi har funnet sett opp i mot andre ting vi jobber med?

rosafinSlik er vi, men vi er selvfølgelig fullstendig klar over at ikke alle er like engasjert som oss. Det får noen konsekvenser for hvordan vi tenker og formidler vår kompetanse når vi holder kurs og bedriver opplæring i sosiale medier, nye sky-verktøy, jobbe smartere, mobiltelefoner og nettbrett, bare for å nevne noe. Vi er bevisste og veldig klar over at de vi snakker med befinner seg på vidt forskjellig plass i den digitale utviklingskurven.

SAMR

En vanlig utviklingskurve når det gjelder bruk av teknologi på arbeidsplassen kan deles opp i fire faser, forkortet S-A-M-R. Her skal vi forsøke å beskirve de fire fasene:

 • S – Subsititution
  • Teknologien benyttes kun som en erstatning for allerede eksisterende arbeidsoppgaver. Eks: Man skriver  et og annet dokument på datamaskinen (Word, Google disk) i stedet for i kladdeboka. Men kladdeboka sameksisterer med teknologien og brukes minst like ofte.
 • A – Augmentation
  • En økning i bruk av teknologien. Man erstatter f.eks mer og mer bruken av penn og papir, men jobber fortsatt ganske tradisjonelt også på den teknologiske platformen. Man bruker kanskje ikke kladdeboka så mye lenger, men man eksperimenterer heller ikke så mye med teknologien. Samskriving, deling og annet nytt som verktøyet også støtter benyttes ikke i særlig grad.
 • M- Modification
  • Etter hvert begynner man å modifisere måten man jobber på fordi man ser at de digitale løsningene gir nye muligheter. Dette gjør at arbeidsformene endrer seg i takt med bruken av utstyret. Man begynner å eksperimentere med ting som samskriving, deling og annet som verktøyene byr på av ekstra funksjonalitet. Man ser at dette kan endre måten vi jobber på, og prosessene kan så smått endres på. Kladdeboka legges igjen hjemme.
 • R – Redefinition
  • Man har til slutt endret måten man benytter verktøyene på så mye at man har redefinert hvordan man jobber, også prosesser og arbeidsflyt har endret seg. Her kan man se for seg at man trekker inn den utvidede funksjonaliteten verktøyene gir som en naturlig del av arbeidsprosessen (eks: video, chat, samskriving, deling, versjonskontroll).

Det er veldig normalt at man starter på Substitution nivået, og holder seg der en god stund til man føler seg vel med teknologien. Derfor er vi i BetaTrondheim også klar over at vi ikke kan flytte personer fra en tidlig fase og over i en annen bare ved tilby et kurs på 5 timer. Men vi kan forsøke å gi et bilde av hva som kan være gulroten om man ofrer litt tid og ønsker å benytte digitale verktøy og muligheter i større utstrekning. Vi tror at vi kanskje er med på å sørge for at tiden det tar å komme fra en fase til en annen går kjappere, og at man ikke kaster de digitale verktøyene ut vinduet fordi man opplever at teknologien blir plunder og stress (lang oppstartstid, feil på maskiner,

SAMR

mangel på utstyr etc). Får man ikke hjelp, vil man aldri komme seg forbi disse hindrene og ta stegene videre til redefinering av måten man jobber på i det daglige.

Vi må også ta inn over oss at våre ansatte vil befinne seg på ulike stadier i denne digitale utviklingen. Noen vil trenge mer støtte en andre for å komme dit vi ønsker.

Også repeterer vi mer en gjerne vårt mantra: “skal du jobbe annerledes, må du jobbe annerledes”!

About Christian Bøhn

Opplæringsansvarlig, IT-tjenesten
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/c/a/betatrondheim.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

4 comments on “Jobbe annerledes. Ei reise i fire delar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ikke vær en robot *